Installatie

Het uitbreiden van het computergeheugen is doorgaans een eenvoudig klusje, waarbij maar weinig kan misgaan zolang u voorzichtig en zorgvuldig te werk gaat.

U moet bepalen hoeveel geheugen er nu in uw computer zit, wat er nog bijpast en vooral ook welk type geheugen u nodig hebt.

Allereerst kijkt u hoeveel geheugen er nu in de computer aanwezig is.

Als u naar Start / Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Systeem gaat, ziet u de hoeveelheid geïnstalleerd geheugen, of er een 32- of 64bit-versie van Windows draait, het type processor, de fabrikant en het computermodel.

Een andere manier om bij dit scherm te komen, is door in Windows Verkenner met rechts op Computer te klikken en te kiezen voor Eigenschappen.

Bekijk eerst hoeveel geheugen er al is geplaatst en noteer meteen de specificaties van uw systeem.

Er bestaan meerdere typen geheugen, zoals DDR, DDR2 en DDR3.

3strips

 

Let er goed op dat u de juiste soort koopt.

SO-DIMM-modules (Laptop) zijn kleiner dan DIMM’s (Desktop)

desklap

Zodra u weet wat u nodig hebt, bent u natuurlijk vrij om het geheugen waar dan ook aan te schaffen. Doorgaans is dat een erg eenvoudig klusje.

Sluit allereerst de computer volledig af. Zet hem dus niet in slaapstand, maar schakel hem echt uit.

schut douwn

Koppel vervolgens alle kabels en snoertjes los.

Het kan zijn dat u enkele schroeven aan de achterzijde, zijkant of voorzijde moet losdraaien.

schruven

schruven2

Als u aan computers sleutelt, is het van belang dat u maatregelen treft om schade door elektrische ontladingen te voorkomen.

Bijvoorbeeld: raak een kraan of centrale verwarming aan.

kraan

 

Elk moederbord, dat is de grote printplaat in uw computer, heeft slechts een beperkt aantal plaatsen (sockets, slots of sleuven genoemd) waarop geheugen kan worden geprikt.

slots4

slots

Dan gaat u op zoek naar het geheugen op het moederbord. De geheugenmodules staan netjes in het gelid en rechtop in voetjes op het moederbord

Pak geheugenmodules alleen langs de randen vast. Raak de chips, andere minuscule componenten en vooral het rijtje vergulde contacten liever niet aan.

slots3

 

Hebt u een laptop, haal dan ook de accu eruit. Zo voorkomt u dat het apparaat zich mogelijk alsnog inschakelt als u per ongeluk een knop aanraakt.

accu2

 

 

Bij laptops is het geheugen doorgaans veel simpeler te bereiken, namelijk door gewoon een klepje aan de onderzijde te openen.

Vaak is er een pictogram op het plastic te zien: een rechthoek met streepjes aan een lange zijde.

Zo weet u meteen onder welk dekseltje het geheugen verstopt zit.

pictogramm

laptgeheugen

laptgeheugen3

laptgeheugen4

 

 

 

Heeft u geheugen advies nodig, bel of mail ons .